Dette skal du overveje, inden du skriver en bog

Vil du gerne skrive en bog, så er der en række skridt, som du med fordel kan tage og en række ting, som du bør overveje inden. I dette indlæg sætter vi fokus på, hvordan du kan komme nemt og enkelt i gang med at skrive en bog. Mangler du en god kuglepen, så kan du på denne hjemmeside finde både billige kuglepenne og kuglepenne med logo.

Du bør også foretage markedsundersøgelser på Amazon for at bestemme de mest populære bøger i din genre. Hvis du vil have din bog til at lykkes, bliver du nødt til at kæmpe med disse bestsellere. Gå til Amazon Bestseller-siden og find din genre i venstre sidebjælke:

Læs derefter disse bøgers tekster for at finde ud af, hvad der virkelig sælger. Hvad har de alle til fælles, og hvorfor kan læserne finde dem tiltrækkende? Holder din bog disse standarder?

Tænk endelig over, hvordan din bog kan tilbyde noget NYT. Hvis du for eksempel skriver en psykologisk thriller, vil der så være en særlig lusket upålidelig fortæller, eller måske en række drejninger, som læseren aldrig ser komme? Hvis du skriver en faglitteratur, har du så et unikt syn på emnet eller en særlig dyb viden? Og så videre.

At gå ud over det er den eneste måde at give din bog en chance på nutidens hyperkonkurrencedygtige marked. Så spar ikke på genreforskningen, for dette vil fortælle dig, hvor baren er, og hvordan du kan overgå den.

Skitsér historien

Hvis du vil skrive en god historie, skal du skitsere den først. Dette er især vigtigt, hvis det er din første bog, da du har brug for en solid plan at stole på, når du går i stå! (Fordi tro os, du vil blive hængende.)

Så hvordan går du om at skabe den disposition til din bog? Vi har faktisk et helt andet indlæg om emnet, men her er det væsentlige:

  1. Vælg et format, der fungerer for dig. Der er så mange forskellige typer konturer: det fritflydende tankekort, det stringente kapitel-og-scene-omrids, det karakterbaserede omrids og så videre. Hvis én tilgang ikke virker for dig, så prøv en anden! Enhver form for plan er bedre end ingen.
  • Har en begyndelse, midte og slutning. Alt for mange forfattere går ind i at skrive en bog med en stærk forestilling om, hvordan deres historie skal starte… men deres midte er grumset og deres slutning ikke-eksisterende. Brug denne tid på at udfylde dem og forbinde dem med hinanden. Husk: de bedste bøger har slutninger, der føles “tjent”, så du bør prøve at bygge mod det fra starten!
  • Overvej dine konfliktpunkter. Konflikt er kernen i enhver god bog – den tiltrækker læseren, fremmaner spændinger og følelser og afspejler i sidste ende de temaer og/eller budskaber, du ønsker at formidle. Du behøver ikke at vide præcis, hvor din konflikt kommer til udtryk, men du bør have et ret godt greb om, hvordan det fungerer gennem hele din bog.
  • Lær dine karakterer at kende. Hvis du ikke har lavet meget karakterudvikling endnu, er din disposition den perfekte mulighed for at gøre det. Hvordan vil dine karakterer interagere i historien, og hvordan vil disse interaktioner demonstrere, hvem de er, og hvad der betyder noget for dem?