Der findes overordnet 2 typer af varmepumper – luft til vand varmepumper og luft til luft varmepumper. Fælles for dem er, at de består af en indedel og en udedel. Udedelen indhenter energi fra luften, som den anvender til at lave varm luft eller varmt vand. Vandet føres ud til husets radiatorer og gulvvarme. Derfor kan en luft til vand varmepumpe erstatte et olie- eller fastbrændsel fyr. En luft til luft varmepumpe anvendes som regel som en supplerende opvarmningskilde. Der findes 3 forskellige slags; vægmodeller, gulvmodeller og loftmodeller. Udover de fysiske mål og udseende så adskiller pumperne sig i ydeevne dvs. deres varmeeffekt, der angives i kW. En luft til luft varmepumpe på 5 kW kan ca. opvarme et areal på 100 kvadratmeter.
Salget af varmepumper stiger hvert år og flere danskere får øjnene op fordelene ved en luft til luft varmepumpe. Den er billigere i drift end andre opvarmningsalternativer – for hver kWh strøm pumpen bruger, får du omkring 5 gang så meget varme ud af en luft til luft varmepumpe – har du el-varme kan vil du kunne spare op til 50 % om året. Den giver hurtig og jævn varme og den kræver minimal vedligeholdelse. Det eneste du skal gøre er at rense det filter, der sidder i pumpen en gang i mellem. Filtret renser luften i dit hjem for støv, pollen og bakterier og giver dig et forbedret godt indeklima.
Du kan få tilskud og håndværkerfradrag til køb af ny luft til luft varmepumpe. Hvis du opfylder betingelserne til energitilskud, så skal det søges, inden du foretager dit køb og kræver billededokumentation. Tilskuddets størrelse afhænger af, hvilken opvarmningskilder du har nu og hvor stor en pumpe, du ønsker at investerer i.
Det er lovkrav, at din luft til luft varmepumpe skal monteres af en certificeret kølemontør, men du kan trække udgiften til arbejdsløn fra som håndværkerfradrag på din selvangivelse.